Home page
Haber Menüsü


ABD, Irak harekatına başladı
 
ABD’nin, Irak’a yönelik askeri harekatı başladı. 4:30’dan itibaren Bağdat ve Basra’ya aralıklarla hava harekatı düzenlendi.  
Başkent Bağdat güne siren ve patlama sesleri ile başladı.
 
Bağdat
NTV-MSNBC
20 Mart—  Irak’a yönelik savaşın ilk aşaması, ABD Başkanı George Bush’un verdiği sürenin bitmesinden 90 dakika sonra başladı. Harekata F-117 “Hayalet uçaklar”ının katıldığı, ayrıca bölgedeki ABD gemilerinden “tomahawk” füzeleri fırlatıldığı bildirildi. ABD kaynakları, sınırlı hava saldırılarının birkaç gün süreceğini, büyük saldırının bunların ardından geleceğini duyurdu. İlerleyen saatlerde de Irak-Kuveyt sınırında karşılıklı yoğun topçu ateşi açıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başkent Bağdat güne siren sesleri, ardından da patlamalarla uyandı. Kentin güneyi ve doğusunun ardından merkezi de vuruldu.
Saldırıya "Hayalet uçak" olarak bilinen radara yakalanmayan F-117'ler katıldı.
       Saldırıya “Hayalet uçak” olarak bilinen ve radara yakalanmayan F-117’lerin katıldığı, bölgede bulunan gemi ve denizaltılardan da Bağdat’a 40’tan fazla “tomahawk” füzesi atıldığı açıklandı.
       Bölgeden siyah bulutlar yükselirken, Irak devlet radyosu yayını patlamalarla birlikte kesildi.
       
SADDAM HEDEF ALINDI
       ABD’li üst düzey bir yetkili, istihbarat kaynaklarının, Irak liderlerinin bulunduğunu tahmin ettiği yerlere füze saldırısı düzenlendiğini söyledi.


       
       İngiliz ordusundan bir sözcü, ABD’nin Bağdat’a sabahın ilk saatlerinde başladığı saldırıdaki hedefleri arasında, toplantı halindeki 5 Iraklı yetkilinin bulunduğunu açıkladı.
Tomahawk füzeleri, Cruise tipi füzeler arasında yeralıyor.
       FOX televizyonu, Saddam Hüseyin ile 2 oğlu ve adlarını vermediği önde gelen Iraklı 2 liderin hareketlerinin haftalardır ABD istihbaratı tarafından izlendiğini ve bugünkü saldırının bunlardan birine karşı düzenlendiğini duyurdu.
       Açıkça belirtilmemekle birlikte hedef alınan kişinin Saddam Hüseyin’in kendisi olduğu kaydedildi.
Bilgi almak istediğiniz konu ile ilgili linke tıklayınız.

       
‘ŞOK SALDIRI YAKINDA BAŞLAYACAK’
       ABD kaynakları, sınırlı hava saldırılarının birkaç gün süreceğini, bunun ardından ‘büyük saldırının’ geleceğini bildirdi. İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon da, “daha geniş çaplı saldırı için çok fazla beklenilmeyeceğini” belirtti ve İngiliz güçlerinin çok çok üst düzeyde alarm durumunda olduğunu söyledi.
       
CANLI KALKANLAR TEHLİKEDE
       
  Irak savaşı tüm haberler
ABD operasyonunda ilk gün
Irak, Kuveyt'e 10 füze fırlattı
ABD helikopteri düştü
NATO'dan Türkiye'ye güvence
'Savaş çabuk bitmeyecek'
İngiliz kuvvetleri de devrede
Irak askeri kuzeyde mevzilendi
Saddam: ABD suç işliyor
Bush: Zafer istiyoruz
Öte yandan Bağdat’tan gelen haberlere göre bugün bombalanan hedeflerin arasında, içinde Türk canlı kalkanların da bulunduğu bir petrol rafinerisi de var.
       NTV’ye telefonla açıklama yapan Irak’taki canlı kalkanlardan Selahattin Tellioğlu, kendilerinin Bağdat’a elektrik sağlayan santralde bulunduğunu ve bombaların çok yakınlarına düştüğünü söyledi. Tellioğlu, füzelerin sanılanın aksine hedeflerini şaştığını da vurguladı.
3 Türk’ten haber alınamıyor


       
PENTAGON: BU BAŞLANGIÇ
        Bağdat’a başlatılan ilk saldırıların, daha yoğun saldırıların başlangıcı olduğu bildirildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada,”Bu, sınırlı bir saldırıdır, çok daha yoğun hava saldırılarının başlangıcındayız” denildi. Açıklamada, “kritik bir aşamada bulunulduğu” belirtilerek, “muharebe alanının hazırlığı içindeyiz” ifadesi kullanıldı.

       
BASRA’DA PATLAMA SESLERİ
       Bağdat’a ilk saldırının ardından hava akınları aralıklarla sürdü. Kentte zaman zaman duyalan siren seslerinin ardından patlamalar meydana geldi. Irak’ın Basra Körfezi kıyısındaki Basra kentinde de patlamalar duyuldu. Ayrıca Irak-Kuveyt sınırında yoğun topçu ateşinin de açıldığı kaydedildi. İlerleyen saatlerde de Irak ve ABD topçusunun karşılıkla topçu ateşi şiddetlendi.
       
RADYO FREKANSI ELE GEÇİRİLDİ
       Bu arada, ABD’nin, Irak devlet radyosunun ana frekansını ele geçirdiği bildirildi. Bağdat’a yönelik saldırının başlamasından birkaç dakika sonra, Irak devlet radyosunun yayını kesildi. Hemen sonra ise aynı frekanstan bir spiker Arapça, “Bu, beklediğimiz gün” dedi.
       Spiker, Saddam Hüseyin yönetiminin saldırı altında olduğunu söyledi.
       İngiliz askeri sözcüsü tarafından yapılan açıklamada ise, Irak’a kara saldırısı için ABD ve İngiliz birliklerine henüz emir verilmediği belirtildi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları