Home page
Haber Menüsü



 
 
ABD operasyonunda ilk gün  
ABD’nin Irak’a düzenlediği askeri operasyon dün sabaha karşı saat 04:30 sularında başladı. ABD’nin hava harekatına Irak, Kuveyt’e füze atarak yanıt verdi. Irak-Kuveyt sınırında ise karşılıklı topcu ateşi gün boyu sürdü.  
   
Bağdat
NTV-MSNBC
 
    21 Mart—  ABD harekatının ilk gününü Irak’ın başkenti Bağdat, Basra kenti ve Kuveyt’in başkenti Kuveyt füze ve bomba ateşi altında geçirdi. Irak’ın Kuveyt’e attığı füzelerin 2’si Patriot’lar tarafından havada vuruldu, 2’si ise hedefi bulamadı. ABD’nin hava saldırısında 1 kişi öldü, Kuveyt’te ise can kaybı yok.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD’nin sabah saatlerinde başlattığı ilk dalga hava saldırısında hedef Bağdat ve Basra kentleri oldu.
       Irak’a yönelik ABD saldırısı, Türkiye saati ile sabah 04:32’de, Bağdat ve çevresindeki hedeflere düzenlenen füze saldırısı ile başladı. Basra Körfezi ve Kızıldeniz’e demirli dört savaş gemisi ile iki denizaltıdan Tomahawk füzeleri atıldı ve F-117 bombardıman uçakları, çeşitli hedeflere 40’tan fazla füze ve bomba bıraktı.
       Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Akdeniz’den gönderilen füzeler, Türkiye’nin hava sahasını henüz açmaması nedeniyle, Suudi Arabistan üzerinden atıldı. Bağdat’taki siren sesleri ve patlamalar, aralıklarla devam ediyor.
ABD’nin ilk gün hedefi stratejik noktalar
Irak ise, bu saldırılara Kuveyt’e füze atarak karşılık verdi. Füzelerden 2’si Kuveyt topraklarına düşerken, 2’si Patriot füzeleri tarafından imha edildi.


       Basra’da bombardıman başladığı saatlerde Irak tarafından atılan bir füze, Kuveyt çölünde konuşlanmış bir ABD birliğinin yakınlarına düştü. 2 füze ise, Patriot füzeleri tarafından imha edildi. Bundan bir saat sonra, Irak bir füze daha fırlattı. Bu da, Patriot füzeleri tarafından imha edildi.
       ABD askeri kaynakları, Irak’ın Scud füzesi kullandığını öne sürdü. Irak ise elinde Scud füzesi bulunmadığını savunarak açıklamayı yalanladı.
       Irak, sabah saatlerinde de Kuveyt’in kuzeyine, sınıra yakın bölgeye kısa menzilli iki füze atmıştı. Bu saldırının ardından, ABD askerlerine nükleer, kimyasal veya biyolojik saldırı olasılığına karşı önlem almaları emri verildi. Askerler, gaz maskelerini ve koruyucu üniformalarını giydiler.


       Ancak yapılan inceleme sonucunda, füzelerin kimyasal ya da biyolojik savaş başlığı taşımadığı anlaşıldı. Kuveyt’te aralıklarla uyarı sirenleri çalıyor.
Irak’ın füzeleri havada vuruldu
Irak-Kuveyt sınırındaysa, karşılıklı topçu ateşi hızlandı. Bu arada Kuveyt radyosu, Irak-Kuveyt arasındaki askerden arındırılmış bölgeye giren koalisyon ordusunun, Abadan yakınlarındaki Ümm Kasr limanına doğru saldırıya geçtiğini duyurdu.
Karşılıklı topçu ateşi açıldı
Irak’a yönelik askeri harekatı başlatan ABD’nin, sınırlı hava saldırılarını birkaç gün sürdüreceği, ‘büyük saldırı’nın bunların ardından geleceği bildirildi.
Sınırlı saldırı birkaç gün sürecek

       
ABD ASKERLERİ BASRA’YA 1 KM UZAKLIKTA
       Merkezi İran‘da bulunan Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi (IİDYK), Amerikan askerlerinin Irak‘ın Basra kentine bir kilometre mesafede olduğunu bildirdi.
        İRNA‘nın haberine göre, Şii IİDYK‘ye yakın kaynaklar, Amerikan askerlerinin Basra kentine 1 kilometre mesafede olduğunu, muhtemelen kente kara saldırısı düzenleyecek Amerikan güçlerinin, saldırıyı gece başlatmayı tercih edeceğini söylediler. Irak‘ın güneyinde Basra Körfezi yakınındaki Basra kentinin nüfusunun büyük kısmı Şiilerden oluşuyor.
       
IRAK’IN GÜNEYİNDE HAVA SALDIRISI
       Amerikan Fox televizyonu, Amerikan güçlerinin, Irak‘ın güneyindeki kara hedeflerine hava saldırısı başlattığını duyurdu.
       Amerikan deniz piyadeleriyle birlikte olan bir Fox muhabirinin, güney Irak‘ta bazı bölgelere füze saldırısı düzenlenirken, helikopterlerden de ateş edildiğini ve deniz piyadelerinin bu bölgelere topçu ateşi açtığını söyledi. Muhabir, saldırıya henüz karşılık verilmediğini belirtti.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları