Home page
Haber Menüsü


Kayıtdışı ekonomiye sıkı takip
İstanbul Defterdarı Kadir Boy, emekliler ile asgari ücrete yapılan artışın bütçeye getirdiği 3.5 katrilyon liralık yükün kaynağının, kayıtdışı ekonomiyle karşı çok ciddi bir çalışma yürütülerek 15 ilden sağlanabileceğini bildirdi.
İstanbul
AA
2 Şubat 2004— Boy, İstanbul’da 1 milyon vergi mükellefinin elektronik posta adreslerinin envanterini çıkarmaya başladıklarını belirterek, “2004 yılından itibaren İstanbul Defterdarlığı olarak e-mail, elektronik posta marifeti ile takip ve denetimlerimiz ilk defa Türkiye’de gündeme gelecek” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Defterdarı Kadir Boy, SSK ve Bağkur emeklileri ile asgari ücrete yapılan artışın bütçeye getirdiği 3.5 katrilyon liralık yükün kaynağının, kayıtdışı ekonomiyle karşı çok ciddi bir çalışma yürütülerek 15 ilden sağlanabileceğini bildirdi.
       Boy, yaptığı açıklamada, geçen yıl İstanbul’da konulan hedefi aşarak 36 katrilyon 954 trilyon lira vergi topladıklarını söyledi.
       İstanbul’da vergi gelirleri tahsilat artışının yüzde 46, Türkiye genelinde ise yüzde 41 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Boy, şöyle dedi:
       “Türkiye genelinde tahsilat oranı yüzde 93.1 iken, İstanbul’da yüzde 94.5’tur. 2004 mali yılı bütçe kanununda vergi gelir hedefi Türkiye genelinde 99 katrilyon 200 trilyon civarında. Biz de 2003’de gerçekleştirdiğimiz performans sonucunda Türkiye’nin yüzde 43.5’unu yapmışız diye baktığımızda, bu yıl İstanbul olarak 42.5 katrilyon lira civarında para toplamayı öngörüyoruz. Bunun da üzerine çıkmak için değişik yöntemler planlıyoruz.”
       Vergi barışından beklentilerinin üzerinde başarı sağladıklarını bildiren Kadir Boy, geçen yıl altı taksit sonucunda 1 katrilyon 342 trilyon lira para aldıklarını ve tahsilat oranının yüzde 73’ler civarında olduğunu kaydetti.
       Kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye önem verdiklerini vurgulayan Boy, “2003 yılında bütçe kanununda İstanbul’a verilen hedefi 954 trilyon lira geçmek demek, kayıtdışı ekonomi ile verdiğimiz mücadelenin bir doğal sonucudur” diye konuştu.
       
ELEKTRONİK DENETİM
       Kayıtdışı ile mücadelede değişik bir uygulama başlattıklarını açıklayan Boy, İstanbul genelinde 23 bin civarındaki serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerle yaptıkları çalışmalar sonucunda, bunların mükelleflerinin tek tek envanterini çıkardıklarını anlattı. Boy, şöyle devam etti:
       “Serbest muhasebeci mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin e-posta adreslerini de belirledik. Bunların mükellefleri beyanname vermediklerinde, ödemelerini yavaşlattıklarında, gerçeğin dışında zarar göstermesi, KDV beyannamelerini sürekli devir şeklinde düzenlenmesi gibi 4 ayrı aşamada, bu meslek mensuplarımızın elektronik posta adreslerine İstanbul Defterdarlığı merkez birimlerinden dikkat çekici mesajlar çekeceğiz.
       İstanbul’da 100 bin mükellef 3 yıl boyunca KDV ödememiş. İlk etapta onların e-posta adreslerine, (Bu durumun izahını yapmalısınız) diye mesaj geçtik.”
       Boy, İstanbul’da 1 milyon vergi mükellefinin elektronik posta adreslerinin envanterini çıkarmaya başladıklarını da belirterek, “2004 yılından itibaren İstanbul Defterdarlığı olarak e-mail, elektronik posta marifeti ile takip ve denetimlerimiz ilk defa Türkiye’de gündeme gelecek. Etkinlik ve verimlilik sağlayacağız” dedi.
       Kayıtdışı ile mücadele etmek için, caydırıcı, mükellefin burnundan getirmeyecek, sektörel bazda plan yaptıklarını dile getiren Kadir Boy, “Siftahı olmayan mükelleflerimiz incelemeden hiçbir şekilde nasip almayacaklar, ancak az beyanda bulunanlara, ödemelerini yapmayanlara bazı sürprizlerimiz var” dedi.
       
IMF’NİN KAYNAK İSTEĞİNE ÖNERİ
       İstanbul Defterdarı Boy, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) gözden geçirme toplantıları sırasında, SSK ve Bağkur emeklileri ile asgari ücrete yapılan artışın bütçeye getirdiği 3.5 katrilyon liralık yükün kaynağının bulunmasını istediğini anımsatarak, kaynağın kayıtdışı ile mücadeleyle sağlanabileceğini savundu.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları